Shërbimi shëndetësor për të huajt e parregullt: shoqatat italiane

Në Itali, ka shumë organizata dhe shoqata që ofrojnë ndihmë shëndetësore për të huajt, të cilët për shkak se nuk kanë leje qëndrimi​ të rregullt, nuk mund të kenë akses në Servizio Sanitario Nazionale (SSN) (shërbimi shëndetësor kombëtar). Në këtë artikull, do të gjesh një listë të plotë me emrat, adresën dhe kontaktet e shoqatave.

Në Itali, shtetasit e huaj që nuk kanë një permesso di soggiorno (leje qëndrimi) të rregullt nuk mund të regjistrohen në Servizio Sanitario Nazionale (SSN) (shërbimi shëndetësor kombëtar). Nuk mund të kenë një mjek familje (​​medico di base​), por duhet të shkojnë në Ambulatori për Stranieri Temporaneamente Presenti (STP)​. Mund të trajtohen në spitale publike dhe/ose private të akredituara vetëm për raste urgjente dhe jetësore.

Është e rëndësishme të dihet se ka gjithashtu shumë shoqata dhe organizata që ofrojnë shërbim shëndetësor për të huajt që nuk mund të kenë akses në ​SSN​​, siç janë:

  • të huaj që jetojnë ilegalisht në Itali;
  • persona që kanë pak kohë në Itali dhe/ose janë në pritje të dokumenteve, përfshirë refugjatët dhe azilkërkuesit;
  • njerëz në vështirësi (përfshirë dhe italianë): të pastrehë, që vuajnë nga varësia (alkooli, droga) etj.

Çfarë shërbimesh ofrojnë?

Këto shoqata ofrojnë shërbimesh ndryshme​: shërbim mjekësor bazë, të specializuar, prescrizione farmaci (receta për ilaçe) dhe orientim shëndetësor. Shumë shërbime janë falas, por disa mund të jenë dhe me pages dhe pse me çmim të reduktuar​.

Më poshtë do të gjesh listën e shoqatave që ofrojnë shërbim shëndetësor për personat që nuk mund të kenë akses në sistemin shëndetësor kombëtar italian, emrat e tyre, adresën dhe kontaktet  (telefon/email).

E RENDESISHME: në vitet e fundit, oraret  kanë ndryshuar për shkak të emergjencës së Covid-19. Ështe mire pra që më parë të kontrollosh ​​orët e hapjes​ së shoqatës që të intereson duke vizituar faqen e internetit ose duke i kontaktuar me email dhe/ose telefon. Pyet gjithashtu nëse është e nevojshme të rezervosh një ​takim​.

POTENZA

AMBULATORIO CESTRIM (Centro Studi e Ricerche sulle realtà Meridionali)

Via Sinni snc (traversa via Acerenza), 85100 Potenza

tel. 0971 44 15 49

Email: cestrim@cestrim.org  – ufficioprogetti@cestrim.org
https://cestrim.com/vulnerabilita-e-disagio/

Polistena (RC) 

Ambulatorio EMERGENCY 

Via Catena 45, secondo piano

Polistena (RC)

Tel: 0966 444400

Tel: 347 6308217 (Coordinatore di progetto)
ambulatorio.polistena@emergency.it 

https://www.emergency.it/progetti/italia-polistena-poliambulatorio/ 

 

REGGIO CALABRIA

MEDICI DEL MONDO

Supporto Medico e Psicologico in punti di sbarco e centri di prima accoglienza

Email: info@medicidelmondo.it 

https://medicidelmondo.it/medici-del-mondo 

Facebook: https://www.facebook.com/MdMItalia 

NAPOLI

CENTRO ASTALLI SUD

Corso Mazzini 7 80028 Grumo Nevano (NA)

Tel: +39 0815054921 / +39 338 9041299

centroastallisud@gmail.com 

https://www.facebook.com/centroastalli.sud/?fref=ts 

http://www.centroastallisud.org/ 

 

Ambulatorio di EMERGENCY
Via Pacioli, 95 80147 Napoli

Tel: 0811 9579909 – 342 8627270
Email: ambulatorio.napoli@emergency.it
https://www.emergency.it/progetti/italia-napoli-ambulatorio/ 

 

CASTEL VOLTURNO

Ambulatorio EMERGENCY

via Domitiana, 288 81030 Castel Volturno (CE)

Tel: 342 0999790
Email: ambulatorio.castelvolturno@emergency.it
https://www.emergency.it/progetti/italia-castel-volturno-ambulatorio/?partner=emergency_googleadw_grants&gclid=Cj0KCQjw1ouKBhC5ARIsAHXNMI8v9wWW7ZBGVA_G_Is56MiHFIewzmehtd2MsI-86XPxtStDtvms7iQaAv9qEALw_wcB 


SORRENTO – Castellammare di Stabia

Ambulatorio / Infermeria CARITAS DIOCESANA
Via S. Bartolomeo 72 – 80053 Castellammare di Stabia (NA)

Tel. 081.870.17.02 – 081. 197.23.608 / Cell. 331.50.59.943

mail: segreteria@caritasdiocesanasorrento.it
http://caritas.diocesisorrentocmare.it/ambulatorio-infermeria/ 


SANTA MARIA CAPUA VETERE

Ambulatorio della Carità

Via Convento delle Grazie Santa Maria Capua Vetere – 81055 – (CE) 

Tel/Fax (+39) 0823.1706124

Email: info@ambulatoriodellacarita.org 

https://www.facebook.com/ambulatoriodellacaritasmcv

FERRARA

AMBULATORIO MEDICO – CARITAS DIOCESANA
Via Brasavola, 19 Ferrara 44121
Telefono: 388 9706494
Mail: info@caritasfe.it
https://www.caritasfe.it/portfolio-articoli/ambulatorio-medico/

 

BOLOGNA

AMBULATORIO Associazione Sokos
Via Massimo Gorki, 12, 40128 Bologna (BO)
Tel 051.0416380 – 348.6353294 – 348.6353323
Email: info@sokos.it
https://www.sokos.it/  ORARI: https://www.sokos.it/contattaci/  


Poliambulatorio Biavati
Confraternita della Misericordia in Bologna
Vicolo Alemagna, 3 
tel. 051.229773
http://www.confraternita.bologna.it/index.php/ambulatorio-irnerio-biavati 

Roma

Centro Astalli

Via degli Astalli 14/a – 00186 Roma

Tel. 06 69700306
astalli@jrs.net
https://www.centroastalli.it/servizi/ambulatorio/ 

 

Centro per la Salute dei Migranti Forzati (SaMiFo) 

VIA LUZZATTI, 8 • 00185 ROMA
0677307555
E-mail:
samifo@aslroma1.it
https://www.centroastalli.it/servizi/centro-samifo/ 

 

CARITAS ROMA
http://www.caritasroma.it/attivita/nel-territorio/sanita/
POLIAMBULATORIO CARITAS

Via Marsala 97 – Roma
Tel. 06.88815400
E-mail: poliambulatorio@areasanitaria.it

 

SERVIZIO FARMACEUTICO CARITAS

Via Marsala 97 – Roma
Tel. 06.88815400
E-mail: s.farmaceutico@areasanitaria.it 

 

CENTRO ODONTOIATRICO CARITAS

Via Casilina Vecchia 19 – Roma
Tel. 06.88815720
E-mail: centro.odontoiatrico@caritasroma.it 

 

“FERITE INVISIBILI” – Servizio di psicoterapia per vittime di tortura

Via del Corso, 499 – Roma
Tel. 06.6832171
E-mail: feriteinvisibili@caritasroma.it 

 

MEDICI SENZA FRONTIERE

Via Magenta, 5 00185 Roma
Tel 06 88806000 – Fax 06 88806020
E-mail: info.roma@rome.msf.org
msf@msf.it  

 

SANITÀ DI FRONTIERA – UNITÀ MOBILE

Attiva in diverse zone di Roma
E-mail :  info@sanitadifrontiera.org
https://www.sanitadifrontiera.org/cosa-facciamo/progetti/interventi-in-italia/unita-mobile-salute-e-inclusione-a-roma/ 

 

MEDICI PER I DIRITTI UMANI – Cliniche mobili
assistenza socio-sanitaria e riabilitazione psico-sociale
tel. 06/97844892
E-mail: meducamper@mediciperidirittiumani.org  

https://mediciperidirittiumani.org/un-camper-per-i-diritti-a-roma-2/  

 

Medici contro la tortura

  1. Via Giovanni Giolitti, 225 – 00185 Roma
  2. Via Umberto Biancamano, 28 – 00185 Roma

Tel.: 348 28 43 728 – 348 80 57 576
E-mail: info@mct-onlus.it 


https://www.mct-onlus.it/assistenza-medica/

Milano 

NAGA  AMBULATORIO MEDICO

Via Zamenhof, 7/A, 20136 Milano

Tel: 02 58102599
E-mail: info@naga.itnaga@naga.it  
Facebook: https://www.facebook.com/NagaOnlus/
https://naga.it/orari-servizi/   

AMBULATORIO MEDICO POPOLARE


Via dei Transiti, 28 – Milano
Tel.: 02.26.82.73.43
E-mail: ambulatorio.popolare@inventati.org
Orari: https://ambulatoriopopolare.noblogs.org/contatti-orari/

 

ASSISTENZA SANITARIA S.FEDELE 

Piazza S.Fedele, 4 – Milano
Tel.: 02.86.35.21-02/86.35.22.51
E-mail: assistenzasanitaria@sanfedele.net
https://assistenzasanitariasf.org/

 

CENTRO ASSISTENZA LEGALE E MEDICA CARD. SCHUSTER

Via Bergamini, 10 – Milano

Tel.: 02.58.30.44.54
http://www.centro-assistenza-schuster-onlus.it/ 

 

POLIAMBULATORIO MEDICO
FONDAZIONE FRATELLI DI S. FRANCESCO

Via Bertoni, 9 – Milano
Tel.: Arianna/Raffaella: 02 625459.56; Betty/Ilenia: 02 625459.58; Lorenzo: 02 625459.57
E-mail:  ambulatorio@fratellisanfrancesco.it https://www.fratellisanfrancesco.it/servizi/poliambulatorio-medico/ 

 

CENTRO POST ACUTE
FONDAZIONE PROGETTO ARCA ONLUS

Via Mambretti, 33 – Milano
Tel.: 02.66.71.52.66
E-mail: info@progettoarca.org
https://www.progettoarca.org/cosa-facciamo/i-nostri-servizi/assistenza-medica.html 

 

POLIAMBULATORIO
MEDICI VOLONTARI ITALIANI – ONLUS

Viale Padova, 104 – Milano
Tel.: 02.36.75.51.34
E-mail: mvi@medicivolontaritaliani.org https://www.medicivolontaritaliani.org/Ilpoliambulatorio.asp  

 

Bergamo

ASSOCIAZIONE OIKOS

Via Borgo Palazzo 130 – Bergamo
Tel. 035.26.78.068
Email: oikos_mail@yahoo.it
https://www.oikosbergamo.org/

 

Varese

AMBULATORIO – SANITÀ DI FRONTIERA

Via Speri Della Chiesa Jemoli n.9. – Varese (presso la sede ACLI)
Tel. 329.0723770
http://www.icdmvarese.org/sanita-di-frontiera/ 

Fano e Ponte degli Alberi

CARITAS DIOCESANA: PROGETTO SALUTE

– Fano, Via Rinalducci 11

– Ponte degli Alberi, via Passionei 26
Tel: 0721828830
E-mail: progettosalute.caritasfano@gmail.com
http://www.caritasfano.it/area-promozione-umana/opere-caritative-della-diocesi/progetto-salute/

TORINO

AMBULATORIO della CROCE ROSSA “Carla Verdi Raseri”

Via Bologna, 171 – 10154 Torino

Tel 011 244 5411; 0112445447
E-mail: ambulatorio.medico@critorino.it
https://www.critorino.it/attivita/inclusione-sociale/sociosanitario/ambulatorio 

 

AMBULATORIO MISERICORDES
Via Baiardi 9 – Torino
Tel. 011 6634682
E-mail: info@associazionemisericordes.it
https://www.associazionemisericordes.it/cosa-offriamo/medici-e-specialita/


ASILI NOTTURNI UMBERTO I
Ambulatorio medico – oculistico – otorinolaringoiatria – podologo

Via Ormea 119 – Torino
Tel. 011 6963290
E-mail: info@asilinotturni.org
https://www.asilinotturni.org/chi-siamo-cosa-facciamo/ 

 

GVV – Servizi Vincenziani per Senza Fissa Dimora – OdV

Via Saccarelli, 21 – 10144 TORINO
Tel. 011/6505367
E-mail: segreteria@sfdtorino.it
http://www.sfdtorino.it/Default.Asp?w=1440 

 

AMBULATORIO GRANETTI – COTTOLENGO 

Via Cottolengo 13/A – Torino
Tel. 011 5294408 / 011 5294310
E-mail: urp@ospedalecottolengo.it
https://www.ospedalecottolengo.it/index.php?option=com_content&view=article&id=1041&Itemid=1961 

 

CENTRO MEDICO “GIOVANNI PAOLO II”

VIA ANDREIS 18/44 – Torino
Tel.+39.011.4368566
E-mail: sermig@sermig.org
https://www.sermig.org/arsenali/arsenale-della-pace/accoglienza/centro-medico.html  

 

NOVARA

AMBULATORIO di PRIMA ACCOGLIENZA

Via Azario, 18 – 28100 Novara | TEL. 0321.34805

E-mail: ambulatorio@prontaaccoglienza.org
http://www.prontaaccoglienza.org/default.asp?page=home

FOGGIA

Confraternita di Misericordia
PRONTO INTERVENTO E PROTEZIONE CIVILE

Via Londra, 67 LUCERA (FOGGIA)

Telefono: 0881.549933
E-mail: misericordia.lucera@gmail.com
https://www.sanita.puglia.it/ricerca_det/-/journal_content/56/36044/confraternita-di-misericordia

Sassari

Ambulatorio EMERGENCY

c/o ASL 1 via Monte Grappa 82 (piano terra) – 07100 – SASSARI

Tel: 345 3719597
E-mail: infosassari@emergency.it
https://www.emergency.it/progetti/italia-sassari-ambulatorio/

PALERMO 

Centro Astalli

Piazza SS. Quaranta Martiri al Casalotto, 10 – 90134 Palermo (PA) – Sicilia

0919760128 – E-mail: astallipa@libero.it
http://www.centroastallipalermo.it/servizi-assistenziali/ 

 

MEDICI SENZA FRONTIERE
AMBULATORIO SPECIALISTICO PER VITTIME DI VIOLENZA INTENZIONALE e TORTURA

Servizio dell’U.O.S. Promozione della Salute Immigrati

Via Lancia di Brolo 10 bis
E-mail: progettosiv@asppalermo.org 
Telefono: 0917035497 – 345 8025855
https://www.medicisenzafrontiere.it/news-e-storie/news/palermo-tortura-riabilitazione-sopravvissuti-violenza/    

 

RAGUSA – POZZALLO

MEDICI PER I DIRITTI UMANI (MEDU)
PRIMO SOCCORSO MEDICO E PSICOLOGICO A VITTIME DI TORTURA E CIDT

Porti di Pozzallo; Hotspot di Pozzallo; Centri di prima e seconda accoglienza in Sicilia Orientale
Via Trieste, 37 – 97100 Ragusa
Tel. 366/2391554
https://mediciperidirittiumani.org/sbarchi-primo-soccorso-medico-e-psicologico-a-vittime-di-tortura-e-cidt-che-arrivano-in-sicilia/   

CATANIA 

Centro Astalli

Via Tezzano 71 – 95131 Catania

Tel. 095 535064
E-mail: segreteria@centroastallicatania.it
http://www.centroastallicatania.it/cosa-facciamo/ambulatorio/


MILAZZO

COOPERATIVA SOCIALE “UTOPIA”

Via dei Gigli, 31/C – 98057 – Milazzo (ME) – Sicilia

+393355981788; email: cooputopia@tiscali.it
http://www.cooputopiamilazzo.com/

Firenze e Prato

MEDU

Via Monsignor Leto Casini, 11
Tel. 335/1853361
https://mediciperidirittiumani.org/un-camper-i-diritti-a-firenze/   https://www.facebook.com/MEDUonlus/ 

 

ASSOCIAZIONE STENONE

Via del Leone 35, Firenze
Tel / fax  055 214994
50124 – Firenze
stenone@stenone.it
http://www.stenone.it/

 

PISA

PROGETTO HOMELESS

Via Conte Fazio 40 , Cap. 56122 – Pisa
Telefono/Fax: 0502200817/ 0502207782 (orario serale e notturno)
E-mail : info@progettohomeless.it
https://www.progettohomeless.it/wordpress/

TRENTO

DonK HM

Via Besenghi 16
34143 Trieste
E-mail: info@donkhm.org / segreteria@donkhm.org  – +39 351 757 0753 (anche Whatsapp e Telegram)

https://lnx.donkhm.org/    

 

Associazione Trentina in aiuto per I Balcani Onlus

Vicolo dei Dall’Armi, 5 38122 – Trento
Telefono: 0461 260397
E-mail: info@trentinobalcani.eu / direzione@pec.trentinobalcani.eu https://www.trentinobalcani.eu/ 

 

VICENZA 

Centro Astalli

Via Lussemburgo, 63 – 36100 Vicenza (VI)
Telefono: 0444.324272
E-mail: info@centroastallivicenza.it
http://www.centroastallivicenza.it/chi-siamo/progetti-di-accoglienza/ 

https://www.facebook.com/centroastalli.vicenza/

VERONA

Medici per la Pace

Via Montorio 43 – 37131 Verona (VR) – Veneto
Tel. (+39) 045.8401310
E-mail: info@mediciperlapace.org
https://www.mediciperlapace.org/
https://www.facebook.com/mediciperlapace 

 

CESAIM VERONA (Centro Salute Immigrati)

Presso Palazzo della Sanità, via Salvo D’Acquisto 5, 37122 Verona
Telefono: 045520044

cesaim@aulss9.veneto.it 

https://cesaimverona.wixsite.com/cesaimverona 

 

MARGHERA

AMBULATORIO EMERGENCY  

Via Giovanni Battista Varè 6 30175 Marghera (VE)
Tel: 041 0994114

https://www.emergency.it/progetti/italia-marghera-poliambulatorio/?partner=emergency_googleadw_grants&gclid=Cj0KCQjw1ouKBhC5ARIsAHXNMI9HhIkuLDUhVEQ_fspR22pmRygVbLZs68R6uUjC8ENeR5gyeiNEWGgaAjKhEALw_wcB

Dëshiron të marrësh përditësime mbi shërbimet tona dhe informacionin e disponueshëm?

Regjistrohu për buletinin tonë dhe bëhu pjesë e Komunitetit ItaliaHello!